Page 45 - PN127
P. 45

烹调美食传民众
名厨朱拜达的全名为朱拜达·车琶,目 前正在筹备开斋节糕饼制作班系列,计 划在马来半岛各地巡回开办,借此教导 民众以简易的方式制作开斋节糕饼,进 而分享她在厨艺方面的热忱与丰富的 经验。
此前,朱拜达在每个周末主持烹饪 和糕点制作课程,已经吸引了一大批粉 丝。这位在霹雳州太平出生的名厨, 客源包括许多重量级人物、大机构和 俱乐部。
朱拜达大部分的食谱都是自创的。 她擅长制作简易又美味的食谱,也喜 欢尝试设计新食谱,以满足马来西亚 社群的口味。对名厨朱拜达而言,所 谓的“美食佳肴”,不但要讲求色香味 俱全,还得让人吃得过瘾。
精湛厨艺传后代
朱拜达的长女努娜蒂拉也和母亲一样, 对厨艺和糕点制作充满热忱。为此,努 娜蒂拉成为了母亲的助理,负责烹饪班 的相关事务和食谱的出版工作。朱拜达 对女儿选择继承衣钵感到欣慰,鼓励她 勇敢追求自己的梦想。
在食谱出版方面,朱拜达的愿望之 一是协助家庭主妇在家煮食,从而获取 收入。由于朱拜达出版的食谱简单易
学,因此非常适合厨房新手参考。若要 掌握一技之长,名厨朱拜达坚信:有志 者,事竟成。
(翻译:潘家福)
pada setiap hujung minggu. Ramai anak didik beliau telah berjaya dalam bidang ini.
Menurut Cef Zubaidah, kebanyakan resipi yang dihasilkan merupakan ilham dan kebolehannya mengolah serta mencipta sesuatu resipi yang mudah namun sedap. Beliau suka mencuba dan menghasilkan resipi baharu yang sesuai dengan selera masyarakat Malaysia. Bagi beliau, hasil yang terbaik haruslah bukan sahaja tampak cantik, tetapi enak dirasa dan dinikmati.
Anak Kongsi Minat yang Sama
Malah, anak sulung beliau, Nuradilah binti Mohd Azman, turut berkongsi minat yang sama dalam bidang masakan dan pastri ini. Nuradilah sering menjadi pembantu Cef Zubaidah dalam segala urusan yang berkaitan kelas dan penghasilan buku-buku resipi. Beliau berbangga kerana anaknya turut berminat dalam bidang ini dan sentiasa memberikan sokongan.
Harapan beliau, dengan adanya buku- buku yang dihasilkan akan dapat membantu suri rumah menjana pendapatan dari rumah. Tambahan lagi, resipi yang dikongsi mudah dan cepat dihasilkan. Buku-buku ini juga sesuai buat sesiapa yang baru berjinak-jinak untuk belajar memasak. Tiada yang mustahil jika kita berusaha untuk merealisasikannya.
C
pengalaman hampir 20 tahun, beliau telah berjaya menghasilkan 12 buah resipi berkaitan masakan dan pastri. Antara buku yang telah dihasilkan ialah 101 Resipi Kudapan, Jamuan Biskut, 40 Jenis Kek Stim dan Aneka Biskut Raya.
ef Zubaidah suatu nama yang tidak asing lagi dalam dunia masakan dan pembuatan pastri. Dengan
Siri Jelajah Kelas Biskut Raya
Kini, Cef Zubaidah atau nama sebenarnya Zubaidah binti Che Pa sedang giat mengadakan siri jelajah kelas biskut raya yang bermula dari utara ke selatan tanah air. Beliau ingin berkongsi minat dan cara penghasilan biskut raya yang mudah serta cepat kepada masyarakat setempat. Berbekalkan pengalamannya yang luas, beliau berharap ilmu yang dikongsi dapat dimanfaatkan.
Arif dalam penghasilan pastri dan masakan, wanita kelahiran Taiping, Perak ini juga telah mendapat kepercayaan untuk memberi kursus-kursus berkaitan pastri dan masakan kepada orang-orang persendirian mahupun pertubuhan atau kelab tertentu
  127 popularnews - 45
      

   43   44   45   46   47